My Renault

BattMobiel: slim autodelen

BattMobiel is een Gents initiatief waarbij deelnemers een auto delen met hun buurtbewoners. Aan het woord is Peter, één van de enthousiaste oprichters.

R : Wat is BattMobiel?

Peter :BattMobiel is een manier om auto’s te delen. Je hebt dan samen met je straat of wijk beschikking over een auto, of een fiets, bijvoorbeeld. Vooraf maken wij samen met de deelnemers de puzzel: kunnen we garanderen dat de wagen niet nutteloos stilstaat? Dan is de straat klaar voor een BattMobiel.”

R : Want dat stilstaan is niet goed?

Peter : “Precies. De verhouding klopt gewoon niet: een privé-auto staat gemiddeld 80% van de tijd stil, waar de eigenaar gewoon voor blijft betalen. Dan neemt die auto dus 80% van de tijd een parkeerplaats in. Zo ontstaat er een nijpend tekort. Zelfs bouwbedrijven die een appartementsblok maken, kunnen of mogen niet genoeg ruimte nemen om voor alle inwoners een eigen parkeerplaats te voorzien. Zo wordt het tekort altijd maar nijpender. De oplossing is een deelauto.”

R : Dus autodelen als oplossing voor het parkeertekort?

Peter : “Ja, van tevoren moeten er natuurlijk wel wat auto’s weg uit de straat: anders zetten we er gewoon eentje bij. Maar samen met geïnteresseerden maken wij de rekensom. Is het niet veel goedkoper om je auto weg te doen, en alleen te betalen voor de 20% dat je daadwerkelijk rijdt? In het grotere geheel is BattMobiel een oplossing voor een parkeertekort, maar voor jou en mij is de economische afweging natuurlijk ook heel belangrijk.”

R : Waarom delen we dan nog niet allemaal?

Peter : “Dat gevoel van vrijheid: mensen zijn bang dat ze niet zomaar meer de auto tot hun beschikking hebben. We hebben inderdaad een duidelijke planning nodig. Maar dat wil niet zeggen dat je niet last-minute een auto kan nemen. Stel jij hebt een Renault ZOE vandaag bij ons gehuurd. Maar je hebt hem maar een aantal uur nodig. Wanneer jij de auto afsluit, kan je aangeven dat hij dus nu stilstaat. Jouw buurt krijgt dan een notificatie. Zo kunnen zij beslissen om toch hun boodschappen al te doen bijvoorbeeld. En bovendien gaat jouw rekening omlaag: je deelt de dagprijs nu immers samen met iemand anders.”

R : Ken je altijd iedereen waarmee jij je auto deelt?

Peter : “Jazeker, de auto wordt een échte wijkauto. De wijk spreekt dan ook over ‘onze auto’. Niet alleen geeft dat een gezamenlijk gevoel van eigenaarschap en zo een verhoogd respect voor ‘hun auto’, maar zo leer je je buren ook beter kennen. Een voorbeeld: In één buurt bleken de kinderen allemaal samen op de scouts te zitten. Nu kunnen zij dus elk weekend met de BattMobiel gebracht worden, in plaats van dat er 3 of 4 auto’s met telkens 1 kind de weg op gaat.”

R : Één belangrijk voordeel hebben we nog niet genoemd: de ecologie!

Peter : “Natuurlijk! Al onze auto’s zijn elektrisch en we hebben ook elektrische fietsen in ons aanbod. De ecologische voordelen zijn dan de kers op de taart. We zeggen altijd: “once you go elec, you never go back!” (haha)! Kortom: voor de deelnemers is er een groot economisch voordeel, ze merken dat ze het gevoel van vrijheid helemaal niet kwijtraken én ze hebben minder parkeerproblemen in de straat: dan is de winst voor het milieu de allermooiste kers op de taart.”

R : En dus bieden jullie ook elektrische wagens van Renault aan

Peter : “Ja, we hebben een Renault ZOE en een Renault Twizy in onze vloot. We hebben hiervoor puur gekeken naar de prijskwaliteitsverhouding en de ZOE stak daar met kop en schouders bovenuit. Het is bovendien de ideale stadswagen: bij het remmen, laadt de batterij weer op en dat werkt erg goed. In de stad, waar onze wagens voornamelijk rijden, verbruik je zo bijna niets. Bovendien zien wij de enorme groei en ontwikkeling waarop Renault inzet op vlak van de batterij. Zowel de accuduur als het rijbereik gaat echt met sprongen vooruit. En de Twizy? Die heeft ons hart gestolen. Dat is een echte eyecatcher, iedereen kijkt naar je en je wordt spontaan vrolijk wanneer je ermee rijdt. We moesten deze wel in onze vloot opnemen.”

R : En de toekomst?

Peter : “We zijn nu pas 6 maanden bezig, maar hebben grootse plannen! Ons doel is om voor elke 1000 inwoners 1 deelwagen te voorzien. En niet alleen in Gent. Op korte termijn hebben we plannen in Aalst, Deinze en Lokeren. Ook vanuit Nederland komt al interesse voor onze aanpak. De wereld is klaar voor BattMobiel!”

garage icon
Once you go elec…

Zelf voelen hoe fijn het is om elektrisch te rijden? Maak een afspraak bij uw dealer voor een proefrit in een Renault ZOE of Twizy

mijn garage 
--> -->

Word Renault ambassadeur !

U heeft geen toegang tot dit formulier.