My Renault

De distributiesystemen

De distributieriem of -ketting en de accessoireriem zijn twee belangrijke onderdelen. Zonder kan een wagen niet naar behoren werken. Maar wat doen ze precies? Een woordje uitleg over het verschil tussen de twee riemen én om te weten wanneer ze aan vervanging toe zijn.

De distributieriem

Waarvoor dient de distributieriem?
De distributieriem zorgt ervoor dat het hoge deel en het lage deel van de motor synchroon werken. Hij is gemonteerd op een (of meerdere) spanrollen en een meelooprol. Er zijn ook andere onderdelen bij betrokken: sluitringen, afdichtingen, schroeven of moeren.

De accessoireriem

Waarvoor dient de accessoireriem?
De accessoireriem drijft de alternator en (als uw Renault hiermee is uitgerust) de stuurbekrachtigingspomp en de airconditioningcompressor aan. Hij is gemonteerd op een spanrol en een meelooprol.

Wanneer is de distributieriem aan vervanging toe?
We raden aan de riem te vervangen vóór u 120.000 kilometer gereden hebt of voordat uw wagen 5 jaar oud is, afhankelijk van de motorversie. Een riem is versleten voor u er erg in hebt. Volg het onderhoudsprogramma van uw wagen op uw persoonlijke My Renault-pagina nauwgezet om de levensduur van uw motor te optimaliseren.

Wanneer is de accessoireriem aan vervanging toe?
De accessoireriem moet gewoonlijk elke 6 jaar of na 150.000 km worden vervangen, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Als de accessoireriem niet op tijd wordt vervangen en breekt, werkt de alternator niet meer. Dit kan tot veel duurdere herstellingen leiden. We raden dus aan om de aanbevelingen voor uw voertuig op uw persoonlijke My Renault-pagina te respecteren.

Goed om te weten
Een gebroken distributieriem veroorzaakt blijvende schade aan uw motor, waardoor die zelfs stuk kan gaan. Om dat te voorkomen, is het belangrijk tijdig de distributieriem te vervangen. Als My renault lid kunt u hierbij genieten van een 0% financiering.

Sommige motoren zijn uitgerust met een distributieketting in plaats van een riem, maar die heeft dezelfde functie.

Goed om te weten
Het is belangrijk om de spanrol samen met de accessoireriem te vervangen, want ze wordt sterk blootgesteld aan vervuiling. Een nieuwe riem bevestigen op een versleten spanrol kan problemen veroorzaken, zoals vroegtijdige slijtage van de riem.

Staat deze melding in uw onlineagenda?

Maak een afspraak bij uw garagehouder om te zien of uw distributieriem of accessoireriem aan vervanging toe is. Vergeet niet te profiteren van de voordelen van My Renault voor de werkzaamheden.

Naar mijn permanente voordelen 

Wilt u graag weten op welke dag uw riemen moeten worden vervangen?
Raadpleeg uw persoonlijke agenda van uw Renault hier..

--> -->

Word Renault ambassadeur !

U heeft geen toegang tot dit formulier.