My Renault

Op wereldreis in Mégane

Na 40 jaar dromen en een jaar voorbereiding stapte Dominique Legrand (59) uit Heverlee in haar Renault Mégane om een avontuurlijke wereldreis te maken. Vijftien landen en 23.000 km later kwam ze in augustus weer thuis. Met een pak boeiende verhalen!

R: Dominique, vanwaar kwam het idee
je in dit avontuur te storten?

D: “Ik wou al sinds mijn 19de een wereldreis maken. Ik ben altijd avontuurlijk geweest. Maar je weet hoe dat gaat: trouwen, werken, kinderen … Er was altijd wel iets anders wat prioriteit kreeg. Nu kon het wel. Bovendien kon ik geen tien jaar meer wachten. Voor zo’n reis moet je positief in het leven staan en dit was het perfecte moment. Ik wou weten hoe andere vrouwen van mijn leeftijd leven. Wat hebben ze meegemaakt?

Ik wou al 30 jaar een wereldreis maken.
Dit was mijn moment!"

Hoe kijken zij tegen de dingen aan? Dat is heel goed gelukt: ik heb enorm veel mooie levensverhalen gehoord. Je moet jezelf daar natuurlijk ook voor openstellen, bereid zijn om ook zelf je verhaal te doen. De taalbarrière was meestal geen probleem: de meeste mensen waarmee ik sprak, kenden voldoende Engels of Frans.”

R : Welke landen heb je gekozen?

D: “Ik vertrok op 1 maart, in de gietende regen, naar Duitsland. Vandaar ging het richting Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Turkije, Iran, Toerkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Rusland, Finland, Noorwegen, Duitsland en terug naar België. De reis duurde in totaal 170 dagen.”

R : Heb je veel bezocht?

D: “Ik heb prachtige dingen gezien. Overdonderende natuur vooral: bergpassen, de woestijn, de eindeloze bossen in Siberië, de Noordkaap … Ik heb er wel bewust voor gekozen om de typische toeristische trekpleisters te vermijden. In Turkije bezocht ik bijvoorbeeld de Zwarte kust, in Iran de Kaspische zee. Mijn auto was mijn vrijheid, ik kon dus ook naar niet voor de hand liggende gebieden.”

R :Zo’n reis vergt best wat voorbereiding?

D: “Ja, absoluut. Dat heeft een jaar geduurd. Mijn grootste supporters waren mijn drie kinderen en twee broers. Ik heb ook heel wat onderzoek gedaan naar het type wagen dat ik zou gebruiken. Mensen van de Libya Rally raadden me aan niet met een 4x4 maar met mijn eigen Mégane van 10 jaar oud te gaan.

Ik heb een jaar automechaniek gevolgd."

Ik heb hem zelf helemaal in orde gezet en heb daarvoor ook een jaar automechaniek gevolgd. Ik heb alles vervangen wat ik zelf kon vervangen: de remolie, de filters, de lichten … Ik heb geleerd banden te repareren, kettingen op te leggen … Ik was tijdens die lessen de enige vrouw, dus een beetje de vreemde eend in de bijt. Maar ik heb er ontzettend veel opgestoken. Daarnaast heb ik ook veel info opgezocht over de wegen die ik wou nemen. Na een jaar was ik klaar om te vertrekken. Met heel veel wisselstukken in de koffer, maar die heb ik niet nodig gehad!”

R : Een vrouw in een Renault op wereldreis.
Dat is niet zo’n alledaags beeld?

D: “Inderdaad. Maar dat was net een voordeel. Andere wereldreizigers die ik tegenkwam, reden met 4x4’s inclusief toeters en bellen. Ze vielen veel meer op en werden bijvoorbeeld harder aangepakt door de politie. Ik viel niet op en was dikwijls al voorbij een patrouille vooraleer ze die gekke Belgische nummerplaat hadden opgemerkt. Gelukkig heb ik weinig controle gehad. Dat duurt gemakkelijk een uur tot twee uur, en dan ligt je programma natuurlijk overhoop. Als vrouw alleen is het volgens mij trouwens gemakkelijker om een wereldreis te maken. De wereld is een pak vrouwvriendelijker dan je zou denken.”

De wereld is een
pak vrouwvriendelijker
dan je zou denken."

R : Heb je problemen gehad met de wagen?

D: Nee. Ik heb geen enkel technisch probleem gehad. Het enige probleem dat ik heb gehad, was in Kazachstan. Het raampje van de passagiersdeur wou niet meer omhoog. Gelukkig ben ik toen twee Polen tegengekomen en binnen het kwartier was het raampje naar omhoog. Ik ben enorm blij dat ik met mijn Renault ben gegaan. Dat was de beste keuze, ook op vlak van verbruik: met 60 liter kon ik 1.000 km rijden. En als je dan bijvoorbeeld in Iran kan tanken, dan betaal je maar 8 euro voor een volle tank! In Europa was mijn Renault mijn trouwste vriend. Op de zijderoute was hij mijn trouwste kameel en in de steppe van Centraal-Azië mijn trouwste paard!”

Op de zijderoute was mijn Renault
mijn trouwste kameel,
in de steppe van Centraal-Azië
mijn trouwste paard!"

R : Zou je anderen een wereldreis aanraden?

D: Absoluut. Uiteraard zijn er ook mindere momenten. Ik ben bijvoorbeeld heel ziek geworden in Kazachstan. Maar wat een mooie herinneringen heb ik kunnen opdoen. Eén ding is zeker: dromen zijn er om waar te maken!”

© Vertommen

next

--> -->

Word Renault ambassadeur !

U heeft geen toegang tot dit formulier.