My Renault

Verplicht vignet in Frankrijk

Gaat u deze zomer met vakantie aan de Côte d’Azur? Of wilt u een paar dagjes in de Lichtstad vertoeven? Naast de flitscamera’s langs de weg moet u nu ook rekening houden met een nieuw element: het Crit’air-vignet, een ecovignet dat Frankrijk onlangs invoerde. Op dit moment is het nog niet overal verplicht, maar stap voor stap komen er nieuwe steden bij. Neem dus maar beter het zekere voor het onzekere.

Crit’air, het verplichte ecovignet

Parijs, Rijsel, Grenoble, Toulouse, Straatsburg, ... Om in bepaalde Franse steden te mogen rijden, moet u dit nieuwe vignet voortaan zichtbaar achter uw voorruit plaatsen. Afhankelijk van de deelnemende steden en zones gaat het om een permanente verplichting (bijvoorbeeld in Parijs) of een tijdelijke maatregel van het stadsbestuur bij pieken van vervuiling. Het is dus perfect mogelijk dat uw wagen het ene moment vrij mag rondrijden in een bepaalde zone en een paar dagen later niet vanwege de luchtkwaliteit.

Deze maatregel geldt trouwens voor alle wagens (ingeschreven in Frankrijk of in een ander land). Bij een overtreding krijgt u een boete van € 68. Mogelijk mag u zelfs niet verder reizen. Als dat geen domper op de vakantievreugde is?

De zes kleuren van Crit’air

Van een groene stip voor de beste leerlingen van de klas (‘schone’ wagens op elektriciteit of waterstof) tot een grijze stip voor de slechtste auto’s (dieselwagens geproduceerd tussen 1997 en 2005): het Franse ecovignet telt zes versies, afhankelijk van de uitstoot van het voertuigtype. Welk vignet u moet aanvragen, hangt dus af van de brandstof van uw wagen, het bouwjaar én de euronorm.

Hoe gaat u te werk?

Om in alle rust op vakantie te kunnen vertrekken, is voorkomen altijd beter dan genezen. Het vignet kost amper € 4,80 inclusief verzendingskosten, maar het duurt gemiddeld wel een tweetal weken voor het in uw brievenbus ligt. Geen zin in woekerprijzen? Bestel uw Crit’air-vignet dan zeker op de officiële website van de Franse regering. Veel rijplezier en geniet van uw vakantie in la douce France!

Meer info

  • Vraag uw Crit’air-vignet aan op www.certificat-air.gouv.fr
  • Meer over de ZCR (‘zones à circulation restreinte’ of verkeersbeperkingszones) en de ZPA (‘zones de protection de l’air’ of luchtbeschermingszones) in Frankrijk: www.lez-france.fr
  • Download de Green-Zones-app voor alle milieuzones in Europa
--> -->

Word Renault ambassadeur !

U heeft geen toegang tot dit formulier.