My Renault

ZOE in het spoor van Kerouac

We zitten allemaal in de auto en de motor is gestart. Het is niet de eerste keer dat we op reis vertrekken, die dinsdag. Samen proeven we van de vrijheid. Wat kunnen we nog meer willen dan nu, op dit eigenste ogenblik, op weg te gaan? Zelfs met gesloten ramen dringt de typische ochtendgeur van uitlaatgassen, bloemen en frisse aarde de wagen binnen, waardoor we met z’n allen wegdromen.

Written by Zoé

Zo begint de eerste roman van Renault ZOE. Ja, u leest het goed, onze elektrische stadswagen is nu ook schrijver! Deze bijzonder creatieve Renault zag in Zweden het levenslicht ter ere van de 400 km autonomie volgens de NEDC-norm. En door wie kunnen we ons beter laten inspireren dan door Jack Kerouac, de beroemde auteur van het cultboek Op weg?

Niet te missen, beste Watson!

De roman brengt op typische Kerouac-wijze hulde aan de vriendschap die ontstond tijdens talloze ritten met de wagen, en daarvoor deed Renault ZOE een beroep op alle mogelijke technologieën. Te beginnen met Watson, een platform voor kunstmatige intelligentie dat door IBM ontwikkeld werd. Dit systeem onderwierp het werk van Kerouac aan een grondige linguïstische en stilistische analyse, zodat Renault ZOE de essentie van zijn boek Op weg kon vatten én zijn eigen weg kon uitstippelen.

De schrijver weerspiegelt zijn wereld

Om van Renault ZOE een echte schrijver te maken en zijn verhaal te vertellen, moest de wagen eveneens uitgerust worden met ogen die de wereld in zich konden opnemen. Naast een hele reeks sensoren die de snelheid, het remmen, het stoppen ... analyseren, werd Renault ZOE ook uitgerust met krachtige software die informatie over het weer of bezienswaardigheden in de buurt verzamelt. Alleen dankzij die talloze gegevens kon de allereerste KI-roman geschreven worden. Rijdt de chauffeur snel? Gaat het regenen? Moet de chauffeur bruusk remmen? Het verhaal past zich aan elke gebeurtenis aan.

Elke chauffeur vertelt zijn eigen verhaal

Wanneer u met deze bijzondere Renault onderweg bent, kunt u uw eigen verhaal in real time uitbreiden met behulp van de ‘text to speech’-technologie. Eens uw traject erop zit, kan Renault ZOE uw tekst zelfs afdrukken, zodat u uw verhaal steeds opnieuw kunt beleven. En hoewel Renault ZOE er waarschijnlijk niet de volgende Nobelprijs voor Literatuur mee zal winnen, blijft deze ervaring keer op keer uniek. Letterlijk!

Written by Zoé
The story

A Renault tech demo
The making of

DRAG TO WATCH THE VIDEO

--> -->

Word Renault ambassadeur !

U heeft geen toegang tot dit formulier.